Geen categorie

Dick Bruna krijgt Max Velthuijs-prijs voor hele oeuvre

Dick_Bruna_aan_het_werk__copyright_Mercis_bv_1953-2015
Foto: Mercis BV 1953-2015

Dick Bruna krijgt de Max Velthuijs-prijs voor zijn hele oeuvre. De tekenaar is vooral bekend van Nijntje, die over de hele wereld en in alle talen wordt gelezen.

Zijn eenvoudige illustraties met strakke lijnen en eenvoudig kleurenpalet zijn betoverend, aldus de jury. “Hij weet met een minimaal kleurenpalet een maximum aan effect te bereiken. Het ogenschijnlijk gemak waarmee hij ruimte in een perspectiefloos vlak brengt, is ongeëvenaard.” De jury schrijft verder dat het veel talent vergt om tot zo’n eenvoud te komen. “Zijn doelgerichte werkwijze dwingt grote bewondering af.”

Max Velthuijs-prijs

De Max Velthuijs-prijs is vernoemd naar de schrijver en tekenaar Max Velthuijs, van onder meer de kinderboekenserie Kikker. Het is een driejaarlijkse oeuvreprijs bestemd voor Nederlandse illustratoren van kinderboeken, wordt beheerd door de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde, die ook de jaarlijks toegekende P.C. Hooft-prijs en de driejaarlijkse Theo Thijssen-prijs voor jeugdliteratuur onder haar hoede heeft. Aan de prijs is een bedrag verbonden van €60.000, gelijk aan de P.C. Hooft- en Theo Thijsen-prijs.

Dick Bruna krijgt de Max Velthuijs-prijs op 22 september uitgereikt in het Letterkundig Museum in Den Haag.