Geen categorie

Tekeningen van Yrrah en Peter van Straaten in Slot Zeist

Expositie Slot ZeistAls je mij vraagt wie mijn favoriete tekenaar is, zeg ik Peter van Straaten. Bekend geworden van zijn politieke tekeningen in Het Parool en Vrij Nederland en natuurlijk zijn vele boeken, bundels en andere uitgaven, is er bijna niemand die zijn krasserige stijl niet herkent. Zijn tekeningen werden ook dagelijks in de Gelderlander gepubliceerd, de krant die wij thuis lazen, niet ver van de geboorteplaats van Van Straaten.

Peter van Straaten

Afgelopen 25 maart werd Van Straaten 81 en even een maand daarvoor verscheen Mijn vrouw begrijpt me niet, mijn vrouw heeft me door, het negende deel in de serie themabundelingen. Van de eerste uit de serie, Roken Neuken Drinken, tot en met de meest recente, Niet doen opa en Rondje voor de hele zaak, werden tienduizenden exemplaren verkocht. De krasserige tekeningen met veel ‘beweging’ en de achtergrondarceringen zijn karakteristiek en direct herkenbaar. Hij tekent graag met een conté-pen en Oost-Indische inkt.

Yrrah

Peter van Straaten zelf is een groot bewonderaar van de Nederlandse tekenaar Yrrah, spiegelwoord voor Harry. Harry Lammertink (1932 – 1996) debuteerde in 1955 in het Parool. Zijn tekeningen verbeelden de zwarte kanten van de mens en grijpen terug op thema’s als religie, militarisme, seks, dood en eenzaamheid. Zij werk werd, en wordt nog steeds, door menigeen als choquerend ervaren. Ondanks dat hij al 20 jaar dood is, is zijn werk nog steeds actueel.

Maatschappelijke erfenis

Het was Van Straatens idee om het werk van zijn collega en vriend met deze dubbeltentoonstelling opnieuw onder de aandacht te brengen. Beide tekenaars leerden elkaar kennen bij het weekblad Vrij Nederland, waar ze in 1968 collega’s werden. Beide tekenaars houden ons nog steeds een spiegel voor over hoe wij met elkaar omgaan, onze relaties, gezin, de kerk, politiek en maatschappij. Dat zegt iets over de zegkracht van de tekeningen, de scherpte van de tekenaars én de tijdloosheid van het beeld. Dat werd me eens te meer duidelijk toen ik op de valreep de tentoonstelling Yrrah en Peter bekeek in Slot Zeist.

Yrrah en Peter van Straaten in Slot Zeist

De werken van Beide tekenaars werden naast elkaar tentoon gesteld. De verschillen in stijl, de ene krasserig met veel beweging, de ander statisch met rechte lijnen en grote vlakken, werden zo mooi zichtbaar. En waar de ene zijn beelden ondersteunt met tekst, Van Straaten is naast tekenaar ook schrijver, heeft de ander er juist voor gekozen de tekst achterwege te laten en de interpretatie bij de kijker te leggen. Tegelijkertijd passen beide tekenaars uitstekend bij elkaar. Letterlijke inktzwarte humor, satire en de herkenbare dagelijkse taferelen sloegen je om de oren.

Gemist

De tentoonstelling was tot tweede paasdag te zien. Voor wie het helaas gemist heeft, maar toch meer van de tekenaars wil zien, ga naar de website van Peter van Straaten. Het werk van Yrrah is helaas minder goed te vinden. Wie interesse heeft kan contact opnemen met de IllustratieGalerie. Dan gaan we voor je op zoek.