Geen categorie

Eindexamenexpositie ArtEZ Zwolle

Eindexamenexpositie ArtEZ Zwolle - Reinout Dijkstra - afstudeerwerk

De eindexamenexpositie van ArtEZ in Zwolle vond dit jaar voor de tweede keer plaats in de Grote Kerk in Zwolle. Een toepasselijke plek voor de eindexamenexpositie van een kunstacademie waar artisticiteit en zingeving samenkomen. Dat de Grote Kerk ook midden in het centrum staat met een duidelijke uitnodiging naar het winkelende publiek, maakte het nog toepasselijker.

 

Waar kijk ik nu eigenlijk naar?

Studenten van de opleidingen Docent Beeldende Kunst en Vormgeving, Animation Design, Comic Design en Illustration Design en Interieurarchitectuur toonden de vaak maatschappelijke thema’s die zij onderzocht en vervolgens verbeeld hebben. Mijn indruk van het geheel was dat het verschil tussen de opleidingen wel aanwezig was, een grafisch vormgever maakt natuurlijk andere producten dan een interieurvormgever, maar niet heel duidelijk. Tel daarbij op dat studenten van de verschillende opleidingen door elkaar stonden, wat maakte dat de bezoeker echt even de tijd moest nemen om zich te oriënteren en te bezinnen op: waar kijk ik nu eigenlijk naar?

 

Verhalende beeldende kunst

De afgestudeerde illustratoren toonden beeldend werk met een hoog artistiek gehalte. De werken waren niet makkelijk te duiden en deden zeer sterk een beroep op de verbeeldingskracht van de toeschouwer. Dat illustraties verhalende kunstwerken zijn waarbij het narratief samenkomt met de beeldende kunst, werd door de studenten goed benadrukt. Ze zetten beeldende elementen als kleur, vorm, lijn, vlak en compositie in om een ervaring over te brengen. Ieder op een zeer uitgesproken manier.

 

Experiment

Een kunstacademie is bij uitstek een plek voor jonge talenten om grenzeloos te experimenteren. Ik ben daar een groot voorstander van, omdat studenten zo het beste hun eigen signatuur kunnen ontdekken. Zo kan het zijn dat je daardoor op een eindexamenexpositie geconfronteerd wordt met op z’n zachtst gezegd bijzondere, of bijzonder gewaagde, onderwerpen.

Eindexamenexpositie ArtEZ Zwolle - Denise NijlandDenise Nijland bijvoorbeeld stelde het dode dier in haar werk centraal. En hoewel dat associaties oproept met treurigheid en narigheid, lukte het haar om juist de puurheid en de schoonheid van het dier te benadrukken. Ze verwerkte de dieren in foto’s, tekende ze na of liet ze in het geheel zien binnen haar tentoonstelling. Deze jonge illustrator werkt graag autonoom en staat hoog op het verlanglijstje van de IllustratieGalerie. Hopelijk binnenkort meer in de IllustratieWinkel.

 

Een andere illustrator die ik er uit wil lichten is ReiEindexamenexpositie ArtEZ Zwolle - Reinout Dijkstra - afstudeerwerknout Dijkstra. Hij liet zijn werk in een wat traditionelere setting zien, namelijk gebundeld in een boek, maar zijn tekenstijl sprak mij zeer aan. Hij maakt zoals hij het zelf zegt helder leesbare beelden met een grafische kwaliteit en uitgesproken kleuren. Hij toont Zwolle bij nacht in een simpel realistisch beeld. Je kunt de stilte van de straten voelen en zou willen dat je daar ook even kon zijn.

 

Een paar foto’s: