Geen categorie

Eindexamenexpositie HKU

Eindexamenexpositie HKU

De HKU media en vormgevingsopleidingen zijn verhuisd. Tegenwoordig kun je ze vinden aan de Oudenoord in Utrecht. De eindexamenexpositie HKU was in hun nieuwe onderkomen en het eerste wat mij opviel toen ik de academie binnen liep was: wat een mooi pand.

De afgestudeerde illustratoren waren in een grote, lichte zaal te vinden achter in het gebouw. Zij stelden hun werk tentoon samen met de fotografen. Iedereen had zijn eigen kleine tentoonstellingsruimte en zoals altijd bij de HKU was bij elke stand informatie te vinden over wie de afstudeerder was, naam, website of e-mailadres, welke opleiding en een korte impressie van het beeldende onderzoek.

 

Illustraties in draad

Eindexamenexpositie HKU - Rowan SiriramMijn eerste indruk van deze tentoonstelling was dat de studenten ge├źxperimenteerd hebben met materialen en vormen. Mijn oog viel direct op het werk van Rowan Siriram. Hij heeft zijn illustratie laten weven. Eerst heeft hij het getekend, daarna ingescand en de wevers hebben het tot een patroon laten vertalen, waarbij elke pixel door een draad werd vervangen. Een bijzondere manier om je verhaal te vertellen.

 

Beeldverhalen voor volwassenen

De meeste┬ástudenten vertelden ‘volwassen verhalen’. Ook bij deze tentoonstelling kon ik weinig ‘traditionele’ kinderboekillustraties ontdekken. De HKU heeft een mooie lichting jonge illustratietalenten afgeleverd waar we hopelijk in de toekomst, ook bij de IllustratieGalerie, nog veel van zullen horen.